Delphi Gelişimi, Delphi Prism Nedir

Yazdığınız makaleleri ve üyelerimizin işine yarayacağını düşündüğünüz kodlarınızı gönderebilirsiniz. Bu foruma soru sormayın!
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Fatih!
Kıdemli Üye
Mesajlar: 1172
Kayıt: 26 Kas 2004 10:46
Konum: Malatya
İletişim:

Delphi Gelişimi, Delphi Prism Nedir

Mesaj gönderen Fatih! »

Delphi 7 itibari ile Delphi o kadar çok badireden geçti ki, birçok programcının başı döndü adeta. Derleyici adı bir Borland Developer Studio (BDS) oldu, bir Rapid Application Develepment Studio (CodeGear RAD Studio). Kısaca Delphi’nin başına neler geldi bakalım:

Delphi 7’den sonra Microsoft .NET adında bir teknoloji duyurdu ve ne olduysa bundan sonra oldu. Görünürde C# ile birlikte diğer dillerin de faydalanması için yazılmış olsa da, diğer diller için tam bir Truva atı oldu .NET teknolojisi. Diller bu teknolojiye destek vermeye çalışırken, kendi teknolojilerini unutuverdiler. Önce Borland, sonra Sun iflas etmemek için olsa gerek, satıldılar…

Tam anımsayamadım, ama Borland’ın bazı hisselerini Microsoft’a sattığı söylentisi ile paralel bir tarihte Borland, ilk .NET destekli Delphi sürümü olan Delphi 8’i piyasaya sürdü. Acele işe şeytan karıştı ve bu sürüm pekte ilgi uyandırmadı.

.NET yükseliyor, Borland ise geriliyordu. Kan kaybının verdiği tedirginlikten midir bilinmez, yine acele ile Delphi 2005 ve hemen ardından ruh ikizi Delphi 2006 duyuruldu. Bu sürümler Delphi.NET, Delphi, C#, ve C++ gibi dilleri de destekleyen bir derleyici halinde sunulduğu için Delphi 2006 ifadesi yerine BDS 2006 ifadesi kullanıldı.

Delphi 2006 ile birlikte kullanıcılar sadece Delphi ya da sadece .NET kullanabilir diye, Turbo ismi altında farklı derleyiciler de piyasaya sürüldü. İlk defa Turbo Explorer ismi ile öğrenciler de kısıtlı bir sürüm de olsa ücretsiz bir Delphi derleyicisine sahip oldu.

Bunlar Borland’ın son çırpınışlarıydı. Delphi 2006 hantal ve güncelliğini yitirmemiş bir halde olmasa, çok şey yapabilirdi. Ama olmadı ve Borland işleri CodeGear’a devretti. Anladığım kadarıyla CodeGear Borland’ın bir parçasıydı. Sanırım Borland, sarsılan imajını farklı bir isimde aradı…

Delphi 2007 CodeGear etiketi ile çıktı ve şu ana kadar var olan en iyi Delphi sürümü olduğunu söyleyebilirim, ancak birçok Delphi kullanıcısı önceki Delphi sürümlerinin yaşattığı hayal kırıklığı sebebi ile Delphi 2007’ye soğuk bakmaktadır.

Delphi 2007 ile birlikte C# desteği derleyiciden çıkarıldı ve Delphi 2007’yi de içinde barındıran derleyici BDS 2007 yerine, RAD Studio 2007 olarak isimlendirildi. Delphi 2007 ile birlikte Turbo sürümler de tarih oldu.

Delphi 2007 çıktıktan sonra Borland CodeGear’ı resmen sattı. Delphi 2009 yeni yuvası olan Embarcadero isminde bir firma tarafından duyuruldu. Delphi 2009’a eklenen Unicode desteğinden dolayı, Delphi 2009 bazı ufak tefek sorunlarla da geldi diyebiliriz.

Delphi 2007’de Delphi’nin özüne daha fazla önem verildiğinden midir bilinmez, 2007 sürümünde Delphi.NET büyük bir gerileme yaşadı. Bu sebeple, RAD Studio 2009’a Delphi.NET entegre edilmedi.

2009 sürümünde Delphi.NET, Delphi Prism olarak isimlendirildi ve Microsoft Visual Studio’ya bir eklenti (plugin) olarak entegre edildi. Yani, artık Delphi.NET’e özel bir derleyici yok.

Bilmeyenler için belirteyim; Delphi Prism, Microsoft’un .NET teknolojisini kullanarak web ve masaüstü projeleri geliştirmenizi sağlayan Delphi’nin .NET destekli halidir. Temel dil yapısında farklılıklar olmasa da, birebir aynı yapıya sahip değildir.
Kullanıcı avatarı
csunguray
Üye
Mesajlar: 855
Kayıt: 09 Ara 2006 05:08
Konum: Adana
İletişim:

Re: Delphi Gelişimi, Delphi Prism Nedir

Mesaj gönderen csunguray »

Bunlar Borland’ın son çırpınışlarıydı. Delphi 2006 hantal ve güncelliğini yitirmemiş bir halde olmasa, çok şey yapabilirdi. Ama olmadı ve Borland işleri CodeGear’a devretti. Anladığım kadarıyla CodeGear Borland’ın bir parçasıydı. Sanırım Borland, sarsılan imajını farklı bir isimde aradı…
Borland derleyici pazarında gelecek görmediği için Yazılım Hayat Döngüsü (ALM) pazarına yöneldi ve uzunca bir zaman Delphi gibi o zaman para kazandıran ürünlerden gelen parayı bu sektördeki ürünlerin (StarTeam, CaliberRM, Together...) gelişimine harcadı. Zaten sonrasında da Delphi dahil geliştirme ürünlerini satışa çıkardı. Bunlar yaşanırken şirketin bir çok ağır top mühendisi (Danny Thorpe) huzursuzluklar ve politika yüzünden şirketten ayrıldı. Geliştirme ürünleri bölümü satışa çıkarıldı ama pek para veren çıkmadı. Borland da bu grubu 120 ye yakın personeliyle şirketten ayrı (bütçesi de ayrı) bir grup halinde yapılandırdı. Bu gruba önce Developer Tools Group (DTS), daha sonra da CodeGear adı verildi. Son olarak da hepinizin bildiği gibi Codegear 23 milyon gibi sembolik sayılabilecek bir rakama Embarcadero firmasına satıldı.

.Net pazarında bir türlü istediği kaliteyi ve başarıyı yakalayamayanca Embarcadero strateji değiştirdi. RAD Studio ürününden .Net desteğini çekti. Bunun yerine Rem Objects firması ile anlaşıp Visual Studio'ya bir Pascal Derleyicisi plug-in i olarak yazılan Oxygen derleyicisini kendi 1-2 ürünü ile birleştirip bu pazarda o şekilde var olma yolunu seçti. Adına da Delphi Prism dedi. Delphi Prism (Oxygen) bildiğimiz Delphi'den farklı bir pascal derleyicisidir. Bu durumda eski Delphi'de yazmış olduğumuz kodlarımız Prism ile uyumlu değildir.

İşte hikaye böyle.
C. Sunguray
csunguray at netbilisim.kom
Net Bilişim Hizmetleri

Sıradan her programcı bilgisayarın anlayabileceği kodlar yazabilir.
Sadece iyi programcılar insanların da anlayabileceği kodlar yazarlar.
Martin Fowler (http://martinfowler.com/)
Kullanıcı avatarı
sadettinpolat
Moderator
Mesajlar: 2130
Kayıt: 07 Ara 2003 02:51
Konum: Ankara
İletişim:

Re: Delphi Gelişimi, Delphi Prism Nedir

Mesaj gönderen sadettinpolat »

Bu guzel yaziya birkac eklemede ben yapayim.
Fatih! yazdı:2009 sürümünde Delphi.NET, Delphi Prism olarak isimlendirildi ve Microsoft Visual Studio’ya bir eklenti (plugin) olarak entegre edildi. Yani, artık Delphi.NET’e özel bir derleyici yok.
Delphi.nete ozel bir derleyici hala var. RemObjects firmasinin Oxygene adli derleyicisini kullaniyor Delphi Prism.

Sene sonuna dogru yeni bir delphi surumu cikiyor delphi weaver kod adiyla. bu surum delphi gelistiricilerinin uzun zamandir bekledigi 64bit destegini ve cross platform ozelliklerini icermeyecek. daha cok delphi 7 gibi saglam bir ide yapmanin pesindeler ve buna ilave olarak bazi iyilestirmeler icerecek.

*saglam , cokmeyen bir ide...
*soap 1.2 destegi
*dbexpress icin firebird destegi
*yeni ozellikler eklenmis datasnap
*subversiyon destegi
*daha cok ozellik eklenmis rtti. .net teki attribute ozelligi eklenecek sanirim delphiye.
*windows 7 destegi
*midas.dll in kaynak kodu vs.

2010 da ise delphi commodore kod adli 64bit destegine sahip ve cross platform bir delphi cikmasi bekleniyor...
"Sevmek, ne zaman vazgececegini bilmektir." dedi, bana.

---
http://sadettinpolat.blogspot.com/
Jire
Üye
Mesajlar: 167
Kayıt: 07 Eki 2007 01:20

Re: Delphi Gelişimi, Delphi Prism Nedir

Mesaj gönderen Jire »

Teşekkürler.
Cevapla