fastreport dotmatrix rapor

Yazdığınız makaleleri ve üyelerimizin işine yarayacağını düşündüğünüz kodlarınızı gönderebilirsiniz. Bu foruma soru sormayın!
Cevapla
Kullanıcı avatarı
kadirkurtoglu
Üye
Mesajlar: 745
Kayıt: 22 May 2005 01:20
Konum: Uzakta Görünen Tepeden...

fastreport dotmatrix rapor

Mesaj gönderen kadirkurtoglu »

arkadaşlar dotmatrix raporlama rapor içerikli uygulama geliştiren her programcının sorunudur.

bu işlem için fastreport bileşenlerinin kurulu olması gerekmektedir.

Fastreport V? sekmesinden
frxReport, frxDesign, frxDotMatrixExport ve frxPreview bileşenlerini forma ekleyin. frxReport bileşenine çift tıklayarak Dosya-Yeni ekranından DotMatrix rapor seçeneği ile yeni sayfa oluşturunuz. raporunuzu oluşturduktan sonra Escape kodlarının yazmak için Raporözeti, RaporSonu bantları ekleyin ve Raporözeti bantının hemen önüne, RaporSonu bandının sonuna dmpcommand bileşenlerini ekleyerek aşağıdaki Yazıcı Escape kodlarını yazınız.

Normal font için
Başlangıç : #15
Bitiş : #18

Küçük Font için
Başlangıç : #15
Bitiş : #15

Büyük Font için
Başlangıç: #18
Bitiş : #18

Bold Baskı için
Başlangıç : #27#80#1
Bitiş : #27#80#2

belirtilen satır sonunda durması için

#27#67#n

n değerine vereceğiniz nokta yazıcının durma noktasıdır.

11x24 66 satırlık sürekli formlar için bir değer vermeye gerek yoktur. perforajlı sürekli formlar için yani 33. satırlık sürekli formda yazıcı 66.satırda duracaktır. oysa siz 33.satırda durdurmak istiyorsunuz..

#27#67#33


not : Yazıcı Escape kodlarını yazarken önüne #27 ekleyiniz 27 ascii ESC nin karşığı ve Yazıcı Kod Başlangıcını ifade eder.

örnek :
Başlangıç için : #27#15
Bitiş için : #27#18


fastreport varsayılan olarak yükseklik 66 chr kullanır buda 66 satır manasına gelir. eğer 11x24 sürekli form kullanıyorsanız. dokunmayınız. 66 chr A4 ebatlarına yakın bir ebattır. Perforajlı kağıt 33 satırlık sürekli form kullanıyorsanız fastreport Dosya-Sayfa Ayarlarından yüksekliği 33 chr olarak değiştiriniz. değerlerini yazın. bu işlemlerle yazıcınız 33. satır sonunda durmuyorsa Escape kodu yazmamız gerekecek. bkz. yukarda.

raporunuzu kaydedin...

hazırolan raporunuzun yerini belirledikten sonra

Kod: Tümünü seç

var 
rapor : string;
begin
rapor := ExtracktFilepath(Application.ExeName)  + 'RAPOR\deneme.fr3';
frxReport1.Preview := frxPreview1;
frxReport1.LoadfromFile(rapor);
frxReport1.ShowReport();
frxDotMatrixExport1.ShowDialog := false; // yazıcı seçimi isteniyorsa true yapılmalı
frxPreview.Export(frxDotMatrixExport1);
end;
bu kodlarla raporunuz preview bileşeninde görünecektir. önizleme istemiyorsanız frxPreview bileşenin boyutlarını küçülterek formun köşesine gizleyebilirsiniz. bu olay preview edilmş raporun export işlemidir. aksi halde gerçek manada DotMatrix rapor üretemezsiniz.
Bir mum, yanındaki mumları tutuşturmakla,
ışığında hiç bir şey kaybetmez.

Mevlana

OS XP Prof.SP2, IDE Delphi7, RDBMS Firebird, BROWSER Maxthon2

Kullanıcı avatarı
White Rose
Üye
Mesajlar: 726
Kayıt: 06 Tem 2005 09:41
Konum: Güneyden
İletişim:

Mesaj gönderen White Rose »

makale için teşekkürler.

Kullanıcı avatarı
kadirkurtoglu
Üye
Mesajlar: 745
Kayıt: 22 May 2005 01:20
Konum: Uzakta Görünen Tepeden...

Mesaj gönderen kadirkurtoglu »

White Rose yazdı:makale için teşekkürler.
Rica ederim.
Bir mum, yanındaki mumları tutuşturmakla,
ışığında hiç bir şey kaybetmez.

Mevlana

OS XP Prof.SP2, IDE Delphi7, RDBMS Firebird, BROWSER Maxthon2

savasgti
Üye
Mesajlar: 103
Kayıt: 07 Eki 2008 06:13

Re: fastreport dotmatrix rapor

Mesaj gönderen savasgti »

üstat gerçekten altın niteliğinde olmuş elinize sağlık.

erdemdemirel
Üye
Mesajlar: 8
Kayıt: 24 Tem 2010 06:29

Re: fastreport dotmatrix rapor

Mesaj gönderen erdemdemirel »

Üstad,

Dotmatrix report ile oluşturduğum bir raporun içindeki memo bileşenine run time ile nasıl erişebilirim.
Bulabildiğim tek kod


procedure TFt_Kes.frxRepFtAfterPrint(Sender: TfrxReportComponent);
var
YaziIle: TfrxMemoView;
rakamile1, rakamile : TfrxMemoView;
begin
YaziIle := frxRepFt.FindObject('YaziIle') as TfrxMemoView;
YaziIle.Text := SayiYaziKurus(QryToplamTOPLAM_TUTAR.Value,' TL',' KR',2);
end;

NOT:Amaç fatura raporunun üzerine yazıyla tutarı yazdırmak.

ceylanmerve
Üye
Mesajlar: 1
Kayıt: 18 Nis 2012 10:47
Konum: Ankara
İletişim:

Re: fastreport dotmatrix rapor

Mesaj gönderen ceylanmerve »

Uzun süredir arkadaşlarımızla bu sorunu tartışıyoruz. Arkadaşım sitesinde Yazıcı Escape kodlarını yazarken önüne #27 koymuyordu fakat yazınız sayesinde biz de öğrenmiş olduk. Teşekkürler.

Kullanıcı avatarı
hi_selamlar
Üye
Mesajlar: 523
Kayıt: 05 May 2005 03:24
Konum: DelphiTürkiye.COM

Re: fastreport dotmatrix rapor

Mesaj gönderen hi_selamlar »

S.A.
Makale çin teşekkürler.
Makale çok öndecen yazılmış, yeniden hayata geçirdim. :)

Dediklerinizi yapıyorum fakat Yazı boyutu büyümüyor.

Rica etsem örnek bir *.fr3 dosyanız varmı ?

Teşekkürler.
Herkes cahildir, bazi konularda.

zorro777
Üye
Mesajlar: 1
Kayıt: 15 Oca 2014 12:04

Re: fastreport dotmatrix rapor

Mesaj gönderen zorro777 »

Selam. Mekalanizi okudum. Teshekkur ederim size. Ben de bu cetinlikim var.Siz yazdiginiz gibi elemek istedim, ama sonda alinmiyor. frxDotMatrixExport de ekledim, fast reportda DotMatrix yeni sayfasi ekledim. ora raporozeti ve raporsonu ekledim ve raporsonunun sonuna dmpcommand ekledim. ona kesme ucun #27#64#29#86#48 kodunu yazdim. ama kesme alinmiyor. evvelde fontu boyutmek ucun de bashqa dmpcommanda #18 ekledim. ama hec ne alinmiyor. harda sehv edirem tapa bilmiyorum. yardimci ola bilersinizmi? Teshekkurler.

Bay_Y
Üye
Mesajlar: 115
Kayıt: 10 Mar 2014 11:12
Konum: İstanbul

Re: fastreport dotmatrix rapor

Mesaj gönderen Bay_Y »

öncelikle konu için teşekkürler ,
bir sorum olacak dmp command bileşeni nedir ? fast report 5 var bende ama içinde öle bişi göremedim ayrı bir bileşen midir acaba ?
nasıl yükleyebilirim.

Kullanıcı avatarı
csunguray
Üye
Mesajlar: 852
Kayıt: 09 Ara 2006 05:08
Konum: Adana
İletişim:

Re: fastreport dotmatrix rapor

Mesaj gönderen csunguray »

Arkadaşlar.

Bir konuyu açıklığa kavuşturmak istiyorum. Yazıcılara emir vermekte (kalın yaz, 12 CPI yaz, eğik yaz, satır aralığını çoğalt, sayfa uzunluğunu değiştir vb.) kullanılan iki farklı komut seti vardır. Bunlar Epson komut seti ve IBM Proprinter komut setidir (Epson emulation mode, IBM emulation mode). Piyasadaki neredeyse tüm yazıcılar her iki komut setini de kabul eder. Fakaaaat sizler komut (veya bir doküman) göndermeden önce yazıcının o anda hangi komut setine ayarlı olduğunu bilmeniz ve komutları ona göre göndermeniz gerekir. OKI yazıcılar fabrika çıkışı IBM moduna, Panasonic ve Epson yazıcılar ise fabrika çıkışı Epson moduna ayarlı olurlar. Genelde ön paneldeki düğmeler yardımıyla bu ayarlar değiştirilebilir. Ayrıntıya girmeyeceğim. Her marka yazıcı için kullanıcı kılavuzları incelenebilir.
C. Sunguray
csunguray at netbilisim.kom
Net Bilişim Hizmetleri

Sıradan her programcı bilgisayarın anlayabileceği kodlar yazabilir.
Sadece iyi programcılar insanların da anlayabileceği kodlar yazarlar.
Martin Fowler (http://martinfowler.com/)

Cevapla