CodeGear Rad Studio 2007

Yazdığınız makaleleri ve üyelerimizin işine yarayacağını düşündüğünüz kodlarınızı gönderebilirsiniz. Bu foruma soru sormayın!
memiky
Üye
Mesajlar: 116
Kayıt: 17 Kas 2004 01:52
İletişim:

CodeGear Rad Studio 2007

Mesaj gönderen memiky »

İzninizle baştan alalım; önceleri Delphi 7 vardı. Tabii ki Delphi 7’ye gelene kadar Borland tarafından 6 sürüm daha hazırlanıp kullanıma sunulmuştu ama ilk 7 sürüm aynı temel üzerinde geliştirildiği için anlatmaya Delphi 7’den başlayacağım. Delphi 7’de bilinen klasik Windows uyumlu ve Borland’ın VCL denilen sınıf kitaplığının kullanıldığı bir tek proje türü vardı(ayrıntılar üzerinde durmuyorum). Tabii ki yıllar itibarı ile Delphi’ye bazı özellikler kazandırılmış ve yeni veritabanı teknolojileri programcıların hizmetine sunulmuştu.

Microsoft’un .NET Framework sınıf kitaplığını hazırlaması ve .NET uyumlu programlama dillerini piyasaya vermesi karşısında Borland Delphi 8 ve C# Builder’ı hazırladı. Delphi 8’i kuranlar klasik Delphi projelerinde .NET Framework ile gelen sınıfları kullanabiliyorlardı. Bu sayede klasik Delphi kontrollerinin yanında .NET sınıflarını kullanmak mümkün oluyordu. Delphi 8 ile gelen ve adına VCL.NET denilen bu proje türü kanımca pek tutmamıştı. Ya da ben öyle sanıyorum. Aslında bu önemsenecek kolaylıktı. Düşünsenize VCL sınıf kitaplığının yeterli olamadığı işlemlerde hiç zahmet etmeden .NET Framework ile gelen sınıfları kullanmak mümkün oluyordu.

Delphi 8 kullanıcıları ayrıca Windows Forms Application denilen projeleri tercih ederek .NET uyumlu uygulamalar geliştirebiliyorlardı. Windows Forms Application denilen projelerde kullanılan bütün sınıflar Microsoft tarafından geliştirilen sınıflardı. Dolayısıyla Visual Basic .NET veya C# ile uygulama geliştiren birisi fazla zorlanmadan Delphi’ye geçebiliyordu veya Delphi ile .NET uyumlu uygulama geliştirenler C#’a geçerken zorlanmıyorlardı. Bu arada Delphi 8 ile Asp.Net uygulaması geliştirmek ile Visual Studio ile geliştirmek arasında önemli bir fark olmadığını hemen belirtmek gerekir.

Eklemek gerekirse; Delphi 8 ile hazırlanan her 2 proje türü de .NET Framework’e ihtiyaç duyuyordu. Başka bir deyişle Delphi 8 ile hazırlanan projeler Delphi 7 uyumlu değildi. Bu nedenledir ki bazı programcılar Delphi 7’yi kullanmaya devam ettiler. Elbette Delphi ile ASP.NET uygulaması geliştirmek isteyenler Delphi 8’e geçtiler.

Sonra Borland, C# Builder, C++ Builder ve Delphi’yi aynı pakette Borland Developer Stuio 2005 adıyla pazarlamaya başladı. Tıpkı Delphi 8‘de olduğu gibi Developer Studio 2005 ile gelen Delphi sürümü .NET 1.1’i destekliyordu. Developer Studio 2005’in piyasaya verildiği günlerde Microsoft firması .NET Framework 2.0’ı hazırlamış gibiydi. Bu nedenle .NET 2.0 desteğinin olmaması kabul edilebilir bir durumdu.

Borland firması Win32 veya Delphi 7 uyumlu proje geliştirmek isteyenleri Delphi 7’den Developer Studio 2005’e çekmek için Win32 uyumlu proje geliştirme imkanını programcılara sunmuştu. Başka bir deyişle Developer Studio 2005 ile geliştirilebilinecek Delphi projelerin sayısı dörde çıkmıştı:

• Delphi for Win32
• VCL Forms Application
• Windows Forms Application
• ASP.NET Web Application

Developer Stuio 2005’in IDE’si(özellikli hızı) fazla şikayet alınca aradan bir yıl geçmeden 2006 yılının son çeyreğinde Developer Studio 2006 piyasaya verildi. Aslında bu sürümde Borland’dan beklenen Windows Forms Application ve Web uygulamaları için .NET 2.0 desteğinin verilmesiydi. Ne ki Borland bu desteği sunamadı. Aynı durum 2006 yılının Eylül ayında lanse edilen Turbo serisi için de geçerlidir. Turbo serisinde Delphi ile ilgili 2 ayrı ürün vardı: Turbo Delphi .NET ve Turbo Delphi for Win32.

10 Eylül 2007’de CodeGear’ın sitesinde .NET 2.0 destekli CodeGear Rad Studio 2007’nin 30 günlük deneme sürümü indirilebilir duruma geldi. CodeGear Rad Studio 2007 olarak pazarlanan bu paketten Delphi 2007 for Win32, C++ 2007 Builder for Win32 ve Delphi For .NET paketleri çıkmaktadır. Bildiğiniz gibi 1 yıl kadar önce Borland firması derleyici işini Borland’ın içinden çıkan CodeGear adlı gruba devretti.

Şimdi Rad Studio 2007 üzerinde kısaca duralım. Bunun için ilk olarak 1 yıl öncesine gidelim. Borland firması ani bir atakla elindeki derleyicilerin ücretsiz sürümlerini hazırlamıştı. Tıpkı Microsoft’un Express sürümlerde yaptığı gibi Turbo serisinden çıkan ve Explorer adı verilen bu paketler derleyiciye özeldi. Yani Turbo Delphi’nin IDE’sinde yalnızca Turbo Delphi yer alabiliyordu. Ücretsiz olan Explorer sürümlerin bazı özellikleri kısıtlanmış olsa bile öğrenciler veya henüz yolun başında olanlar için yeterliydi. Tam bu günlerde Borland firması derleyicileri yine Borland’ın içinden çıkan CodeGear adlı bir gruba devretti.

Turbo Delphi üzerinde çalışıp kitap yazarken CodeGear firması aniden Delphi 2007 for Win32’yi piyasaya vermişti. Elbette ayrıntıda bazı değişiklikler vardı ancak CodeGear etiketli ilk Delphi sürümü gerçekte Developer Studio 2006’deki Delphi’nin biraz elden geçirilmiş hali gibiydi. Ötesi; Delphi 2007 for Win32, Delphi 7’nin modern ve geliştirilmiş halidir, daha kullanışlı bir IDE’ye sahiptir. Üstelik Windows Vista uyumludur.

Aradan 2-3 ay geçmedi ki CodeGear bu kez C++ Builder’ın 2007 sürümünü ayrı olarak piyasaya verdi. Delphi 2007 for Win32 için sürpriz yoktu. Yaklaşık 2 yıl kadar önce çıkan ve Borland Developer Studio 2006 paketinde ayrıca C# Builder derleyicisi vardı. Turbo serisinin de Turbo C#’ı vardı. Borland ve dolayısıyla CodeGear’ın C# Builder’ı artık geliştirmeyeceği duyurulduğuna göre geriye bir tek Delphi’nin .NET sürümü kalmıştı. CodeGear, Highlander kod adı ile anılan ve .NET Framework 2.0 destekli Delphi sürümünü ayrı pazarlamayıp Rad Studio 2007 içinde C++ ve Delphi 2007 for Win32 ile birlikte sundu. Belki yakın bir zamanda Delphi 2007 for .NET’i ayrı bir paket halinde piyasaya verirler.

CodeGear RAD Studio 2007 ile ilgili olarak asıl vurgulamak istediğim bu paketten çıkan Delphi sürümleri ile; Delphi 8, 2005, 2006 ve Turbo Delphi .NET’teki gibi Windows Forms Application oluşturulamıyor olmasıdır.

Borland firması Delphi 8’i hazırlarken hiç zorlanmayacağı proje türü bence Win32 uyumlu projelerdi. Ne ki Borland firması sanırım yanlış ata oynadı ki Delphi 7 kullanıcılarının fazla yabancılık çekmeyecekleri VCL.NET adı verilen proje tipini programcılara sundu. Yukarıda belirtildiği gibi VCL.NET projelerinde Delphi 7’nin Win32 uyumlu projeleri temel olarak alınıp .NET ile gelen sınıflar programcıların hizmetine sunuluyordu. Başka bir deyişle Delphi 7 kullanıcıları hem alışkanlıklarından vazgeçmeyecek hem de gerek duyduklarında .NET sınıflarını kullanabileceklerdi.

Aradan 2 yıl geçip Borland Developer Studio 2005’i piyasaya verildiğinde Win32 uyumlu uygulama geliştirmek için Delphi 7’yi kullanmak mecburiyet olmaktan çıkmıştı. Başka bir deyişle Developer Studio 2005’i edinen Delphi programcıları Win32, VCL.NET, Windows Forms Application ve ASP.NET tipinde projeler hazırlayabiliyorlardı. Şimdi ise CodeGear firması “bence” en az ilgi gören VCL.NET tipindeki projeleri öne çıkarmaktadır. İşin özü şudur: Kod adı Highlander kod olan bu Delphi sürümü “asıl” Web uygulaması geliştirenlere hitap etmektedir.
Kullanıcı avatarı
cihan
Üye
Mesajlar: 65
Kayıt: 02 Ağu 2005 03:34

Mesaj gönderen cihan »

anladığım kadarı ile hala en büyük delphi7
makale için teşekkürler
Kullanıcı avatarı
Lost Soul
Üye
Mesajlar: 1064
Kayıt: 01 Nis 2007 02:55
Konum: mekan ANKARA toprak ELAZIĞ
İletişim:

Mesaj gönderen Lost Soul »

win32 uygulamalarına 2000 de d5 ile başladım 2002 ya da 2003 de d7 kullanmaya başladım bu gğne kadar da kullanıyorum aklıma yatan bir delphi sürümü çıkmayana kadar da kullanmaya devam edeceğim.
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye
Mesajlar: 990
Kayıt: 29 Haz 2005 06:57
Konum: Bursa

Mesaj gönderen NewMember »

cihan yazdı:anladığım kadarı ile hala en büyük delphi7
makale için teşekkürler
bence de hala en iyisi delphi 2005.çünkü delphi 7 yi ve diğerlerinide kapsıyor.
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye
Mesajlar: 3077
Kayıt: 17 Nis 2006 08:11
Konum: Ah bi Antalya olaydı keşke (Ankara)

Mesaj gönderen sabanakman »

NewMember yazdı:
cihan yazdı:anladığım kadarı ile hala en büyük delphi7
makale için teşekkürler
bence de hala en iyisi delphi 2005.çünkü delphi 7 yi ve diğerlerinide kapsıyor.
Orada kapsamdan çok işlev vurgulanıyor. Mesela 2005'te çevrim içi yardım çok kötü. Her iki sürümü de kullanıyorum ama en büyük Delphi 7'ye katılıyorum. Gerçi 2007 ile henüz tanışmadım. Zaten gittiğim Delphi 2007 lansmanında da "Delphi 7 efsanesini tekrar yakalamak istiyoruz" gibi bir cümle kurmuşlardı. Ayrıca bu olayın başka şahitleri de mevcuttur :) .
En son sabanakman tarafından 05 Oca 2008 12:07 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Şaban Şahin AKMAN
_________________
Derin olan kuyu değil kısa olan iptir. - .
Kullanıcı avatarı
pro_imaj
Kıdemli Üye
Mesajlar: 1364
Kayıt: 18 Oca 2005 05:45
Konum: Dünyadan

Mesaj gönderen pro_imaj »

sabanakman yazdı: Zaten gittiğim Delphi 2007 lansmanında da "Delphi 7 efsanesini tekrar yakalamak istiyoruz" gibi bir cümle kurmuşlardı. Ayrıca bu olayın başka şahitleri de mevcuttur :) .
:lol:
Gün gelecek, dilleri, elleri ve ayakları yapmış oldukları bütün kötülükleri tek tek bildirerek aleyhlerinde şahitlik edecektir. [Nur Suresi 24]
_________________
Kullanıcı avatarı
fatihtolgaata
Üye
Mesajlar: 382
Kayıt: 04 Mar 2004 09:46
Konum: K.çekmece / İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen fatihtolgaata »

Haber guruplarındaki Delphi programcılarında genel düşünce şöyle:(ben de aynı görüşteyim)

D8 -> Kavramın anlaşılması
BDS2005 -> Alpha sürümü
BDS2006 -> Beta 1 sürümü
CDS2007 -> Beta 2 sürümü

ve Tiburòn ya da RAD Studio 2008'de sağlam ve unicode destekli bir geliştirme ortamı.

Makale için teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
vampir261
Üye
Mesajlar: 298
Kayıt: 23 Kas 2004 03:22
Konum: Denizli

Mesaj gönderen vampir261 »

Makale çok faydalı oldu teşekkürler. :D
Anlatırsanız unuturum,
Gösterirseniz hatırlarım,
Yaptırırsanız anlarım.
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin
Mesajlar: 4482
Kayıt: 10 Haz 2003 01:48
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen rsimsek »

Memik hocam güzel resmetmişsin ağzına sağlık, biraz geç olsa da :wink:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
memiky
Üye
Mesajlar: 116
Kayıt: 17 Kas 2004 01:52
İletişim:

Mesaj gönderen memiky »

Recep hoca, vampir261, fatihtolgaata(son 3 kişi) yazdıklarınız için teşekkürler. Doğrusnu söylemek gerekirse bir soruya cevap verdiğinizde, bir yazı yazdığınızda insani bir duygu ile teşekkür bekliyorsun, gösterdiğiniz çabanın işe yarayıp yaramadığını merak ediyorsunuz.

Bilirsiniz, filmlerde çok işlenir; özellikle doğuda bir şekilde birbirine düşman olan ailelerin biriylerine hayat bir nevi zindan olur, sürekli korku içinde olurlar. Benim durumum bundan pek farklı değil; çünkü her yerde tartışmaya neden oluyorum(delphiturkiye.com en rahat ettiğim yer olduğunu bilmenizi isterim). Bu nedenledir ki ilgili olduğum topike ekleme yapıldığına dair mail geldiğinde istemeden de olsa geriliyorum. Bakıyorum sorun veya cevap verme mecburiyeti yok rahatlıyorum. Tekrar teşekkürler, bana "okunma" zevkini yaşattığınız için..
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin
Mesajlar: 4482
Kayıt: 10 Haz 2003 01:48
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen rsimsek »

Memik hocam daha önceki tartışmalarda da söylemiştim mevya veren ağaç olayını. Bak bana kimse saldırıyor mu, ne de geriliyorum. Ama biraz gündemde olan biri için bunlara göğüs germek ve normal karşılamak gerekir. Gündemde olunca dikkat çekiyor ve birileri de sanki içgüdüsel olarak açık arama mecburiyetinde kendini hissediyor :cry: Dört dörtlük insan değil ancak araba olabiliyor malum :wink: Yoksa bu stres sağlığa zararlı :idea:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
zalimsevki
Üye
Mesajlar: 38
Kayıt: 02 Ara 2005 07:36
Konum: Denizli

Clipper 5.2 tadında kitap bekliyoruz

Mesaj gönderen zalimsevki »

Clipperle 1 sene kadar uğraştıktan sonra bir senede öğrendiğimin kat be kat fazlasını Clipper 5.2 kitabınızdan öğrenmiştim .. O günler için geç kalan teşekürü kabul edin memik hocam .. Sonra Delphiye geçtim ve Delphi ile ilgili yayınlamış olduğunuz kitaplarım tamamını aldım .. Bu kitaplardan Clipper kitabınızdan aldığım tadı alamadım. Bence clipper kitabındaki büyü Bir proğramın adım adım oluşturulmasıydı .. Komponentlerin şu şudur bu budur gibi tanıtımı yapmak yeterli olmuyor bir örnek proğram içinde yedirerek anlatmak çok daha doyurucu oluyor .. Sizin farkınızı yaratan buydu bence .. Ama sonraki kitaplarda sizde sisteme uyup diğer yazarların yazdığı kitap tarzını benimsediniz . Eleştirenlerede kızmayın bence çünkü sonraki aldığım kitapların inanın sadece sayfalarını karıştırdım .. Hayalkırıklığı ile kapattım kitabı hala kütüphanede duruyorlar kapları yeni .. Clipper kitabı lime lime olmuştu .. Tekrar ciltletmek zorunda kalmıştım .. Umarım bu satırları okursunuz ..
Bundan sonraki çalışmalarınızda başarılar .. Saygılar hocam ..
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye
Mesajlar: 3077
Kayıt: 17 Nis 2006 08:11
Konum: Ah bi Antalya olaydı keşke (Ankara)

Mesaj gönderen sabanakman »

Bir ürünü ortaya koymak (kitap yazmak da bunlardan birisi) iki ucu keskin bir iş olsa gerek. Eğer iyi bir çalışma olmuşsa ortaya konulan ürünün seveni olduğu kadar sevmeyeni de olacaktır. Bu tamamen normaldir ve kişisel farklılıklardan ortaya çıkmaktadır. Hatta kişinin kendisi bile zamanla değişebileceği için bu bir kişi için bile aynı ikilemi taşıyabilir.
Şaban Şahin AKMAN
_________________
Derin olan kuyu değil kısa olan iptir. - .
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin
Mesajlar: 4482
Kayıt: 10 Haz 2003 01:48
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen rsimsek »

@zalimsevki ye; belki bu tespitin en doğru cevabını Memik hoca verecek fakat bir iki şey eklemek isterim. Clipper kitabı gerçekten çok doyurucuydu. Zaten dil de çok basit bir yapıdaydı. Fazla seçenek de yokken kitabın satır satır okunması kadar doğal bir şey olamazdı. Günümüzde nesne tabanlı programlama olaylarına geçince işler değişti hatta biz programcıların bir an önce sonuca, kitaptakileri bir nefeste içme sabırsızlığı işin içine katılınca işi çıkmaza kaynakları anlaşılamaz hale sokmaktadır diye düşünüyorum. Olayın bu tarafını da düşünmek gerekir :idea: Tek bir kaynağa da bağımlı olmamalı :wink:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
ikutluay
Üye
Mesajlar: 2341
Kayıt: 03 Tem 2007 10:13

Mesaj gönderen ikutluay »

@rsimsek;

yeni başlayan birisi için componentlerin tanıtımı vs önemli oluyor haliyle ama ben şu an artık delphi kitabı almıyorum. çünkü bir ton component rehberim oldu. bana örneğin gelişmiş sql, transaction, sp, trigger, view, nheritance gibi konuları anlatan birşey lazım. onuda yazan çok az biraz mcantu.
Kişi odur ki, koyar dünyada bir eser. Eseri olmayanın yerinde yeller eser./Muhammed Hadimi
http://www.ibrahimkutluay.net
http://www.ibrahimkutluay.net/blog
Cevapla