ValueListEditor Kontrolü

Yazdığınız makaleleri ve üyelerimizin işine yarayacağını düşündüğünüz kodlarınızı gönderebilirsiniz. Bu foruma soru sormayın!
Cevapla
memiky
Üye
Mesajlar: 116
Kayıt: 17 Kas 2004 01:52
İletişim:

ValueListEditor Kontrolü

Mesaj gönderen memiky »

Bildiğiniz gibi Dephi ile gelen VCL’de yüzlerce kontrol bulunmaktadır. Bu kontrollerin bazıları hemen her uygulamada kullanılırken bazıları çok az kişi tarafından tercih edilmektedir. Bundan dolayıdır ki Borland’ın hazırladığı dokümanlar bir tarafa bırakılırsa Delphi üzerine yazılmış kaynakların neredeyse tamamında bazı kontroller ayrıntılı bir şekilde anlatılırken bazıları hakkında yüzeysel bilgi verilir bazılarından ise hiç söz edilmez.

Şimdiye kadar yazdığım Delphi konulu kitaplarda ValueListEditor’den hiç söz etmemiştim. Şu aralar yazımını sürdürdüğüm Turbo Delphi kitabımda ValueListEditor hakkında yüzeysel bile olsa söz etmeye karar verdim.

Bu kararı verdikten sonra ilk olarak delphiturkiye.com’un offline sürümüne baktım: Hiç bilgi yoktu. Ardından sayıları hiç te az olmayan bendeki Delphi konulu kitapları karıştırdım. Yalnızca 2 Türkçe telif kitapta (aslında bir) birer sayfalık açıklama vardı. Üstelik bu açıklamalar ValueListEditor nesnesinin bazı görsel özelliklerinin Object Inspector penceresinde ayarlanması ile ilgiliydi. Marco Cantu’nun Delphi 3 ve Delphi 5 kitaplarının Türkçe edisyonlarında ValueListEditor’den hiç söz edilmezken 7. versiyonunu anlatan kitapta kısa da olsa bilgi bulunuyordu.

Kitabım için kaleme aldığım metnin bir kısmını delphitürkiye.com üyeleri paylaşmak üzere buraya “Copy-Paste” aktardım. Burada ekran görüntülerine yer veremediğim için anlatımda yer yer atlamalar oldu. Yaklaşık 2 yıl önce C# konulu bir siteye Metot ve Fonksiyon Hazırlamak adında bir makele vermiştim. Makale sistede yayınladıktan sonra bir üniversitemizin muhterem öğretim görevlisi şöyle bir tepkide bulunmuştu: “Okuyucuya teknoloji lazım. Algoritma değil. Standart Memik Yanık yazısı. Bıkmadınız mı daha ?” Umarım delphiturkiye.com üyelerinin hepsinin memik yanık tarafından kaleme alınmış metinlere aradan 40 yıl geçse bile dönüp bakmama yemini yoktur.

ValueListEditor Kontrolü

Formun üzerinde anahtar değer çiftini gösterip kullanıcının seçim yapmasına imkan vermek istiyorsanız ValueListEditor kontrolünü kullanabilirsiniz. Hemen açıklama yapmak gerekirse kendiniz anahtar-değer çifti içeren Strings koleksiyonu hazırlayıp içeriğini StringGrid’de veya 2 ListBox’ta listeleyip aynı sonuçları elde edebilirsiniz.

2 sütunlu StringGrid nesnesi görünümündeki bu kontroldeki sütunların başlıklarını değiştirmek istiyorsanız TitleCaptions özelliğinden yararlanmalısınız. Bu kontrolün birçok özelliği StringGrid kontrolü ile aynıdır.

TStrings tipindeki TitleCaptions özelliğe ait düğmeyi tıkladığınızda ekrana String List Editor diyalog kutusunun geleceğini tahmin edebilirsiniz. Başlangıçta ValueListEditor nesnesi Key ve Value başlığına sahip 2 sütuna sahip olduğu için String List Editor diyalog kutusunda 2 seçenek yer almaktadır. Key ve Value adlı bu seçeneklere istediğiniz başlık metnini verebilirsiniz.

TStrings tipindeki TitleCaptions özelliğinin içeriğini kod yazarak değiştirebilirsiniz. ValueListEditor nesnesini yerleştirmiş olduğunuz formun Create yordamını aşağıdaki gibi düzenlemeniz halinde sütun başlıklarını değiştirmiş olursunuz.

Kod: Tümünü seç

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
  ValueListEditor1.TitleCaptions.Insert(0, 'Anahtar');
  ValueListEditor1.TitleCaptions.Insert(1, 'Değer');
end; 
Bu kodda sütun başlığı olarak kullanılacak elemanları Insert metodu ile Strings tipindeki TitleCaptions koleksiyonuna eklediğim için mevcut elemanlar kayar. Aşağıdaki gibi kod yazıp mevcut elemanları silip eleman ekleme işlemini ondan sonra yapabilirsiniz.

Kod: Tümünü seç

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
Var
  Sayi, i : Integer;
begin
  Sayi := ValueListEditor1.TitleCaptions.Count;
  For i:= Sayi -1 Downto 0 Do
  Begin
    ValueListEditor1.TitleCaptions.Delete(i);
  End;
  ValueListEditor1.TitleCaptions.Add('Anahtar');
  ValueListEditor1.TitleCaptions.Add( 'Değer');
end;
Şimdi ise TitleCaptions özelliğinin veya koleksiyonun içeriğini farklı bir teknikle değiştireceğim. Bu amaçla önce bir StringList nesnesi hazırlayıp 2 eleman aktardım.

Kod: Tümünü seç

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
Var
  Liste : TStringList;
begin
  Liste := TStringList.Create;
  Liste.Add('Anahtar');
  Liste.Add('Değer');
  ValueListEditor1.TitleCaptions := Liste;
end;
Value List Editor’de listelenecek seçeneklerini tasarım anında veya kod yazarak belirleyebilirsiniz. Seçenek veya elemanları tasarım anında belirlemek istiyorsanız Strings özelliğinden yararlanmanız gerekir. Object Inspector penceresinde bu özelliği ait düğmeyi tıkladığınızda ekrana aşağıda verilen Value List Editor diyalog kutusu gelir.

Value List Editor diyalog kutusunda istediğiniz sayıda seçeneğin anahtar ve değer bilgilerini girdikten sonra ValueListEditor nesnesinden yararlanabilirsiniz. Çalışma anında ValueListEditor’de listelenen seçeneklerden birisi tıklanıp seçildiğinde SelectCell olayı meydana gelir.

Bu olayı temsil eden yordamın Integer tipindeki Acol ve ARow parametreleri ile çalışma anında üzeri tıklanıp seçilen hücrenin sütun ve satır değeri yordama gönderilmektedir. Seçilen hücrenin veya seçeneğin anahtar-değer bilgilerini elde etmek için forma 2 Edit yerleştirip aşağıda verdiğim kodu yazdım.

Kod: Tümünü seç

procedure TForm1.ValueListEditor1SelectCell(Sender: TObject; ACol,
  ARow: Integer; var CanSelect: Boolean);
begin
  Edit1.Text := ValueListEditor1.Keys[Arow];
  Edit2.Text := ValueListEditor1.Values[Edit1.Text];
end;
Tahmin edeceğiniz gibi ValueListEditor nesnesinin anahtar bilgileri Keys koleksiyonunda, değer bilgileri ise Values koleksiyonunda saklanmaktadır. Hangi elemanın veya satırın anahtarını elde etmek istiyorsanız o satırın sıra numarasını yukarıda yapıldığı gibi Keys koleksiyonuna parametre olarak vermelisiniz.

ValueListEditor nesnesinin goRowSelect özelliği false olduğu için satır seçme işlemi yapılamaz. Yalnızca değer bilgilerinin saklandığı 2. sütundaki hücreler seçilebilir. Satır seçme işlemine izin vermek istiyorsanız Object Inspector penceresinde Options adı altında gruplanmış seçeneklerden birisi olan goRowSelect özelliğini True yapmalı veya bu özelliği aşağıda yapıldığı gibi kod yazarak ayarlamalısınız.

Kod: Tümünü seç

ValueListEditor1.Options := ValueListEditor1.Options + [goRowSelect];


Yukarıda ValueListEditor’de listelenecek anahtar-değer çiftlerini tasarım anında Object Inspector penceresinden yararlanarak belirledim. Bu seçenekleri kod yazarak çalışma anında belirleyebilir veya mevcut bir dosyanın içeriğini okuyup ValueListEditor nesnesine aktarabilirsiniz. Bu işlemin nasıl yapıldığını anlatmak için Object Inspector penceresinde Strings özelliğine ait düğmeyi tıklayıp Value List Editor diyalog kutusunu ekrana getirip mevcut seçenekleri sildim aşağıda verdiğim kodu yazdım.

Kod: Tümünü seç

procedure TForm1.AktarClick(Sender: TObject);
begin
   ValueListEditor1.Strings.Add('Adana=01');
   ValueListEditor1.Strings.Add('Ankara=06');
   ValueListEditor1.Strings.Add('Antalya=07');
   ValueListEditor1.Strings.Add('İstanbul=34');
   ValueListEditor1.Strings.Add('İzmir=35');
end;
Bu kodda anahtar-değer bilgilerini kod yazımı sırasında belirledim. Örnek olması için forma 2 ListBox yerleştirip ilk ListBox’a il adlarını ve 2. ListBox’a ise illerin plakalarını yazıp aşağıda verdiğim kodu yazdım.

Kod: Tümünü seç

procedure TForm1.AktarClick(Sender: TObject);
Var
  Sayi, i : Integer;
  Eleman :String;
begin
  Sayi := ListBox1.Items.Count;
  For i:=0 To Sayi-1 Do
  Begin
    Eleman := ListBox1.Items[i] + '= ' + ListBox2.Items[i];
    ValueListEditor1.Strings.Add(Eleman);
  End;
end;
ValueListEditor nesnesinin Strings özelliği gerçekte TStrings tipinde bir koleksiyon olduğu için kendiniz Strings koleksiyonu hazırlayıp bu özelliğe aktarabilirsiniz. Bu nedenle yukarıda verilen kod aşağıdaki gibi düzenlenebilir.

Kod: Tümünü seç

procedure TForm1.AktarClick(Sender: TObject);
Var
  Sayi, i : Integer;
  Liste :TStringList;
begin
  Liste := TStringList.Create;
  Sayi := ListBox1.Items.Count;
  For i:=0 To Sayi-1 Do
  Begin
     Liste.Add(ListBox1.Items[i] + '= ' + ListBox2.Items[i]);
     ValueListEditor1.Strings := Liste;
  End;
end;
yusuf simsek
Üye
Mesajlar: 330
Kayıt: 09 Mar 2004 11:18
Konum: Konya
İletişim:

Re: ValueListEditor Kontrolü

Mesaj gönderen yusuf simsek »

Makale için teşekkürler...
Bugün bir kez daha,
Hiç Birşey Bilmediğimi Öğrendim!!!

https://extrayazilim.com
Cevapla