dbexpress uygulamaları dağıtımı

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
LastHero

dbexpress uygulamaları dağıtımı

Mesaj gönderen LastHero » 02 May 2005 10:47

merhaba arkadaşlar...
dbexpress bileşenleri kullanarak ilk defa bir datasnap uygulaması hazırladım. Veri tabanı olarak interbase kullandım. server programında dbxSQLConnection bileşeni ve dbxSQLDataset bileşenlerini kullandım, client programda ise dataset olarak cds kullandım. delphi olmayan bir bilgisayarda programı çalıştırmak istediğim zaman server program çalışamıyor çeşitli hatalar veriyor ve donup kalıyor. midas.dll i de sisteme kopyaladım ama yinede server programı bir türlü delphi olmayan bilgisayarda çalıştıramadım. başka ne tür ayarlar yapmam gerekiyor veya hangi dosyaları kopyalamam gerekiyor??? yardımcı olursanız çok sevinirim.

Kullanıcı avatarı
vkamadan
Kıdemli Üye
Mesajlar: 1935
Kayıt: 17 Mar 2004 03:52
Konum: Adapazarı
İletişim:

Mesaj gönderen vkamadan » 02 May 2005 12:07

Merhaba ,
dbxSQLConnection bileşenin kullanırken bağlantı kuracağınız DB türünü ki siz burada interbase i seçerek kullanıyor olmalısınız, işte bu noktada dbExpress in interbase ye erişmek için kullandığı kitaplık dosyası devreye giriyor bu dosyanında hedef sistemde yüklü olması gerekir aynı dizinde yada herhangi bir yerde regsvr32 ile register edilmiş olması gerekir.

bu dosyalar , dbexpint.dll ve gds32.dll dosyalarıdır.
iyi çalışmalar.
Volkan KAMADAN
www.polisoft.com.tr

Berdem
Üye
Mesajlar: 431
Kayıt: 27 Tem 2003 11:28

Mesaj gönderen Berdem » 31 Eki 2006 02:14

Merhaba,
Aynı sorunu bende yaşıyorum.Bunun Delphi kodu var mı? System 32 yüklüyoruz.Bu dosyaları nasıl register ediyoruz.

Kullanıcı avatarı
hbahadir
Kıdemli Üye
Mesajlar: 544
Kayıt: 06 Ara 2004 05:03
Konum: BURSA idi artık İST.
İletişim:

Mesaj gönderen hbahadir » 31 Eki 2006 02:57

hedef sistemde yüklü olması gerekir aynı dizinde yada herhangi bir yerde regsvr32 ile register edilmiş olması gerekir.
@vkamadan anlatmış eğer regsvr32 nasıl kullanılır diyorsanız

regsvr32 /? ile detayını alabilirsiniz

yada

regsvr32 c:\dllkütüğü\dllismi.dll

Hakan Can
Üye
Mesajlar: 634
Kayıt: 04 Mar 2005 04:27
Konum: Ankara

Mesaj gönderen Hakan Can » 31 Eki 2006 04:49

midas.dll'i de aynı şekilde register etmeniz gerekebiliyor.

İyi çalışmalar.

Berdem
Üye
Mesajlar: 431
Kayıt: 27 Tem 2003 11:28

Mesaj gönderen Berdem » 31 Eki 2006 05:41

Kod: Tümünü seç

program MiniReg;

{ MiniReg v1.0 by Jordan Russell

  Note: For Delphi 3+, you'll need to change "OLE2" below to "ActiveX". }

uses
  Windows, OLE2;

{x$R *.RES}

procedure RegisterServer (const Filename: String);
var
  LibHandle: THandle;
  RegisterServerProc: function: HRESULT; stdcall;
begin
  LibHandle := LoadLibrary(PChar(Filename));
  if LibHandle <> 0 then
    try
      @RegisterServerProc := GetProcAddress(LibHandle, 'DllRegisterServer');
      if Assigned(@RegisterServerProc) then 
        RegisterServerProc;
    finally
      FreeLibrary (LibHandle);
    end;
end;

begin
  if ParamCount <> 1 then
    Exit;
  CoInitialize (nil);
  try
    RegisterServer (ParamStr(1));
  finally
    CoUninitialize;
  end;
end.
Çok teşekkürler.Sormakta biraz aceleci davrandım.Arayınca bir şeyler bulunuyor...
Cevabın devamınıda http://www.jrsoftware.org/iskb.php?bde adresinde buldum.

Berdem
Üye
Mesajlar: 431
Kayıt: 27 Tem 2003 11:28

Mesaj gönderen Berdem » 02 Kas 2006 12:05

hbahadir yazdı:
hedef sistemde yüklü olması gerekir aynı dizinde yada herhangi bir yerde regsvr32 ile register edilmiş olması gerekir.
@vkamadan anlatmış eğer regsvr32 nasıl kullanılır diyorsanız

regsvr32 /? ile detayını alabilirsiniz

yada

regsvr32 c:\dllkütüğü\dllismi.dll
dbexpress artık vazgeçme noktasına geldim.Sorun şu midas.dll işleme alıyor.
regsvr32 C:\WINDOWS\system32\dbexpint.dll yazınca yüklendiğini DllRegisterServer giriş noktası bulunamadığını bu dosyanın kaydedilemeyeceğini söylüyor.Burda tıkandım.Yardımlarınızı tekrar rica ediyorum.

Kullanıcı avatarı
hbahadir
Kıdemli Üye
Mesajlar: 544
Kayıt: 06 Ara 2004 05:03
Konum: BURSA idi artık İST.
İletişim:

Mesaj gönderen hbahadir » 02 Kas 2006 12:55

dbexpint.dll dosyanda bir problem olabilir diye düşünüyorum. Ben dbExpress teknolojisini kullanıyorum ve çokta memnunum (gerçi ado bilhassa mssql server kullanıyorsanız daha verimli ama). Ek olarak dbexpint.dll dosyanızı illa system32 ye kopyalayacaksınız diye birşey yok, uygulama dizininizde de bulunabilir ve illa register etmeniz de gerekmiyor. Bence aldığınız hata metnini tam olarak yazıp arama motorlarında arayın illa başka birilerininde başına gelmiştir.

Kullanıcı avatarı
vampir261
Üye
Mesajlar: 298
Kayıt: 23 Kas 2004 03:22
Konum: Denizli

Re: dbexpress uygulamaları dağıtımı

Mesaj gönderen vampir261 » 22 Haz 2016 12:49

Bende Xe8 kullanan biri olarak, FireBird veri tabanına, dbExpress bileşenleri ile bağlantı kurduğum programın dağıtımı kısmında takıldım kaldım. Aşağıdaki resimdeki gibi bir hata alıyorum. Firebird ü kuruyorum gerekli dosyaları kopyalıyorum, birşeyleri eksik yapıyorum ki çalıştıramadım. Yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkür ederim.
Resim
Anlatırsanız unuturum,
Gösterirseniz hatırlarım,
Yaptırırsanız anlarım.

Kullanıcı avatarı
fesiharslan
Üye
Mesajlar: 590
Kayıt: 20 Eki 2006 10:37
Konum: Erzurum
İletişim:

Re: dbexpress uygulamaları dağıtımı

Mesaj gönderen fesiharslan » 22 Haz 2016 01:12

Merhaba;
Kullandığınız dbExpress component'i dbxfb.dll'ini kullanıyor.
İşletim sisteminize dbxfb.dll dosyası eksik veya bozunmuş olabilir.
Yeniden yüklemeyi deneyin. Sisteminizde varsa Delphi IDE'sindeki Path'ı silinmiş olabilir. Library Path'ı kontrol edin.

Kaynak

Kullanıcı avatarı
vampir261
Üye
Mesajlar: 298
Kayıt: 23 Kas 2004 03:22
Konum: Denizli

Re: dbexpress uygulamaları dağıtımı

Mesaj gönderen vampir261 » 22 Haz 2016 01:19

Öncelikle ilginize teşekkür ederim.
Yazılımı geliştirdiğim bilgisayarımda sorun yok, uygulamayı çalıştırmak istediğim başka bilgisayarlarda sorun yaşıyorum. dbxfb.dll dosyasını hedef bilgisayara kopyalamam yeterli olur mu? Yeterli olursa nereye kopyalamam gerekir? Register edilmesi gerekir mi?
Anlatırsanız unuturum,
Gösterirseniz hatırlarım,
Yaptırırsanız anlarım.

Kullanıcı avatarı
fesiharslan
Üye
Mesajlar: 590
Kayıt: 20 Eki 2006 10:37
Konum: Erzurum
İletişim:

Re: dbexpress uygulamaları dağıtımı

Mesaj gönderen fesiharslan » 22 Haz 2016 01:27

Kullanıcı bilgisayarlarına Firebird Client'ını kurun ve kullandığınız Connection nesnesinin VendorLib kısmında FbClient.dll adı ve yolunu belirterek bağlanmayı deneyin.
Detaylı bilgi için;
http://docwiki.embarcadero.com/RADStudi ... Connection
İyi çalışmalar...

Kullanıcı avatarı
vampir261
Üye
Mesajlar: 298
Kayıt: 23 Kas 2004 03:22
Konum: Denizli

Re: dbexpress uygulamaları dağıtımı

Mesaj gönderen vampir261 » 22 Haz 2016 02:01

VendorLib kastın burası olsa gerek. Ancak ben bu dll dosyasının yolunu sabitlemem ne kadar doğru olur?
Resim
Anlatırsanız unuturum,
Gösterirseniz hatırlarım,
Yaptırırsanız anlarım.

Kullanıcı avatarı
vampir261
Üye
Mesajlar: 298
Kayıt: 23 Kas 2004 03:22
Konum: Denizli

Re: dbexpress uygulamaları dağıtımı

Mesaj gönderen vampir261 » 22 Haz 2016 02:07

Xe3 ten 8 e geçiş yapınca, IBDatabase nesnesi ile bağlanamadım. ve dbExpress kullandım keşke kullanmasaydım. :(
Anlatırsanız unuturum,
Gösterirseniz hatırlarım,
Yaptırırsanız anlarım.

Kullanıcı avatarı
fesiharslan
Üye
Mesajlar: 590
Kayıt: 20 Eki 2006 10:37
Konum: Erzurum
İletişim:

Re: dbexpress uygulamaları dağıtımı

Mesaj gönderen fesiharslan » 22 Haz 2016 03:22

Projenizdeki db nesneleri çok fazla değilse, veri tabanı işlemleri için FiteDac component setini kullanın.
Çok daha stabil çalışıyor.

Cevapla