Firebird 3.0 çıktı

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
Mesajlar: 7432
Kayıt: 09 Haz 2003 11:26
Konum: İstanbul
İletişim:

Firebird 3.0 çıktı

Mesaj gönderen mussimsek » 19 Nis 2016 03:19

Merhaba,

Nihayet 3.0 sürümü biraz önce çıktı. Epey bir süredir Firebird kullanamıyorum, deneyenlerin düşüncelerini bekliyoruz.

http://www.firebirdsql.org/en/firebird-3-0-0/

Kolay gelsin.

Kullanıcı avatarı
Lost Soul
Üye
Mesajlar: 1061
Kayıt: 01 Nis 2007 01:55
Konum: mekan ANKARA toprak ELAZIĞ
İletişim:

Re: Firebird 3.0 çıktı

Mesaj gönderen Lost Soul » 20 Nis 2016 12:49

Firebird 2x ile arasındaki belirgin farkların olduğu bir liste olsaydı iyi olurdu. Mesela encryption yapıldı mı.
Bir kaç yıldır ben de delphi ve firebird da geliştirme yapmayı bıraktım ama yenilikleri merak ediyorum.

Kullanıcı avatarı
fesiharslan
Üye
Mesajlar: 584
Kayıt: 20 Eki 2006 10:37
Konum: Erzurum
İletişim:

Re: Firebird 3.0 çıktı

Mesaj gönderen fesiharslan » 20 Nis 2016 01:29

FullText Search veya FileStream gibi özellikler eklendi mi acaba?

AhmetNuri
Üye
Mesajlar: 250
Kayıt: 02 Tem 2007 06:55
Konum: ist
İletişim:

Re: Firebird 3.0 çıktı

Mesaj gönderen AhmetNuri » 21 Nis 2016 02:04

Hayırlı olsun. Çok büyük çaplı değişiklikler var.
Ahmet DENİZ

Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin
Mesajlar: 2042
Kayıt: 12 Haz 2003 03:05
Konum: merkez camii yanı

Re: Firebird 3.0 çıktı

Mesaj gönderen freeman35 » 21 Nis 2016 10:44

masterkey şifre konusu hakkında bilgisi olan var mı? local kullanımlarda şifreye gerek yokyazıyordu basit bir denemede şifresiz (local de) bağlanmıştım. Niyetim db başka makinaya kopyalansa dahi benim belirlediğim şifre haricinde bağlanılamasın, grant kullanmaya gerek kalmasın gibi.
bu arada osx sürümü henüz çıkarmamışlar "pek yakında" :D
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!

Kullanıcı avatarı
csunguray
Üye
Mesajlar: 823
Kayıt: 09 Ara 2006 05:08
Konum: Adana
İletişim:

Re: Firebird 3.0 çıktı

Mesaj gönderen csunguray » 22 Nis 2016 05:52

ramazan_t yazdı:Firebird veritabanı motorunun doğrudan FullTextSearch desteği yok.
ramazan_t yazdı:FileStream özelliği ise maalesef Firebird üzerinde mevcut değil, çünkü
Bu durumda Firebird ü Oracle, MS-SQL, DB2, Postgre gibi veritabanları ile karşılaştırmanın ne kadar zor olduğunu görmek zor değil. Sanırım yüksek kayıt sayısına sahip tablolar için data partitioning özelliği de yok.
C. Sunguray
csunguray at netbilisim.kom
Net Bilişim Hizmetleri

Sıradan her programcı bilgisayarın anlayabileceği kodlar yazabilir.
Sadece iyi programcılar insanların da anlayabileceği kodlar yazarlar.
Martin Fowler (http://martinfowler.com/)

Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin
Mesajlar: 2042
Kayıt: 12 Haz 2003 03:05
Konum: merkez camii yanı

Re: Firebird 3.0 çıktı

Mesaj gönderen freeman35 » 23 Nis 2016 06:00

Hangi akla hizmetle yaptılar merak ettim. Gerçekten.
Local ve embeded kullanımlarda kullancı adıyla falan uğraşmayın, ne create ederken nede erişip kayıt yaparken falan. kullanıcı adını ve/veya şifreyi boş geçebiliyorsunuz, db direk public modda. Kullanıcı ve/veya şifre ekleseniz bile bir işe yaramıyor.
Ancak LAN da kullanmak isterseniz işe yarıyormuş, lan denemedim. embeded deniyorum.
En güzel güvenlik mantıkları, maykisoft un ki hiç çalıştırma, fb3 ün ise hiç gerek yok, koyver gitsin :D :D bu kullanıcı işini her db nin kendi içine koymayacakmıydı bunlar ? masterkey zaten işe yaramıyordu ki, hiç uğraştırmayalım dediler heralde :D
Bunu anlayıp çözen var mı?
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!

hakan1970
Üye
Mesajlar: 44
Kayıt: 07 May 2009 01:37

Re: Firebird 3.0 çıktı

Mesaj gönderen hakan1970 » 18 May 2016 02:31

Sıkıcı olmak istemiyorum bu konuları mutlaka çok konuşmuşsunuzdur ama ben hepsini okuyup bulamıycam şimdi. Firebird konusunda samimi bir açıklama birisi yaparsa çok faydalanacağım.
Ara ara firebird ile proje yapmaya kalkıştım firebird den sorunum olmadı ama ben projeyi bitiremedim sonucu göremedim
Şimdi C# ile ilgileniyorum haliyle bana sql server dayatılıyor etrafım kaynak dolu ama benim aklımın bir köşesinde hep bu firebird var bana çok mantıklı geliyor firebird.
Firebird ün durumu nedir hala eskisi kadar iddialı devam ediyormu kendi kulvarında yoksa yerini sql server a bırakıcak gibimi. Kulanayımmı ben sql server yerine firebird ne dersiniz.
Aslında büyük meselem müşteriye gitmeden programı internetten pazarlayabilmek. SQL server da ben bu pratiği tam bulamıyorum bana adana daki adam gel sorun var derse çok kötü. Firebird bu konuda daha güvenilir daha basit gibi görnüyor en basiti.

Kullanıcı avatarı
fesiharslan
Üye
Mesajlar: 584
Kayıt: 20 Eki 2006 10:37
Konum: Erzurum
İletişim:

Re: Firebird 3.0 çıktı

Mesaj gönderen fesiharslan » 18 May 2016 07:16

Merhaba;
Küçük ve orta ölçekli veri tabanı destekli uygulamalarda bir numara. Yıllardan beri kullanıyorum. Tabiri caiz ise yüzümü yere baktırmadı. Bu veri tabanına karar vermeden önce bir çok veri tabanı üzerinde çalıştım. FireBird son kullanıcılar tarafından sorunsuz kurulması veya entegreli kurulumu ile sizi uğraştırmaz. İçerdiği fonksiyon ve Delphi ile hazırlanan UDF desteği (Örn: http://www.firebirdsql.org/en/writing-u ... -firebird/) ve RDBMS bir veri tabanında olması gereken bütün özelliklere sahip tek ücretsiz veri tabanı diyebilirim.

Büyük ölçekli veritabanı derseniz ve karşı tarafa da lisansını aldırabiliyorsanız (ki adı üstünde proje büyük olunca yatırım da fazla olur. Yani alınabilir.), tabiki Oracle.

Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin
Mesajlar: 2042
Kayıt: 12 Haz 2003 03:05
Konum: merkez camii yanı

Re: Firebird 3.0 çıktı

Mesaj gönderen freeman35 » 18 May 2016 10:52

hakan1970 yazdı:... ben hepsini okuyup bulamıycam şimdi. Firebird konusunda samimi bir açıklama birisi yaparsa çok faydalanacağım.
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!

Kullanıcı avatarı
greenegitim
Üye
Mesajlar: 669
Kayıt: 28 Nis 2011 09:33
Konum: İstanbul

Re: Firebird 3.0 çıktı

Mesaj gönderen greenegitim » 18 May 2016 01:18

Bende 4-5 yıldır firebird kullanıyorum oldukçada memnunum özeliklede alert özeliği çok hoşuma gitmişti alert özeliği sayesinde yazdığım küçük ön muhasebe programında stok adet v.s gibi alanları trigerla alerta bağladım ve onu dinleyen ayrı bir uygulama yazdım bu uygulamada mysql opencart e ticaret scriptinde stok adetlerini v.s güncelliyor tam tersini mysql de yapmak istediğimde mysql de alert özeliği yoktu olsaydı sipariş düşer düşmez sipariş modülüne aktaracaktım. firebirde çok rahat bu.

kurulumu olsun embed çalışması olsun çok büyük rahatlıklar
Firebirdle ilgili takıldığım kısımlarda oldu örnek in komutunda 1500 kayıt sınırını geçen farketim.
bilgisayarda sistem geri yükleme yapıldığında firebird servisi hata veriyordu çalışmıyordu 2.1 de vardı (Düzeldimi bilmiyorum) servislerden stop edip kaldırıp yeniden kurunca düzeliyordu.
bunun dışında hastane v.b gibi devlet daireleri para vermeyi çok sevdiğinden muhatap aradığından oracle/mssql gibi ürünleri satın alıyorlar hata debian iş göreceği halde redhat satın alıp yükümlülüğü birilerine yıkıyorlar.
bugün benim gördüğüm duyduğum bir çok banka özelikle yurtdışında ana uygulamaları dışında projelerini oracle dan postgresql geçiriyorlar posgresql in ücretli sürümleride var destek almak gerektiğinde postgresql için en http://www.enterprisedb.com/ ücretli destek tool alabiliyorlar buda opensource bir projeye daha güven duymasını sağlıyor inşallah firebirde kendini geliştirip postgresql deki gibi bir yerlere gelebilir.
Mücadele güzelleştirir!

hakan1970
Üye
Mesajlar: 44
Kayıt: 07 May 2009 01:37

Re: Firebird 3.0 çıktı

Mesaj gönderen hakan1970 » 18 May 2016 03:24

peki internetten firebird destekli ve çok kullanıcılı bir programı satıp müşteriye gitmeden kullanmak konusunda sürdürülebilirlik açısından ne kadar sıkıntı yaşanabilir. Tabi 100 kullanıcılı dev datalı filan bir şey değil ama 10 kullanıcısı olan bir sistemi mesela. Bilgi işlem yatırımı olmayan küçük işletmelere yönelik uygulamalardan bahsediyorum

Kullanıcı avatarı
greenegitim
Üye
Mesajlar: 669
Kayıt: 28 Nis 2011 09:33
Konum: İstanbul

Re: Firebird 3.0 çıktı

Mesaj gönderen greenegitim » 18 May 2016 03:40

servera kurulacak setup ayrı yaparsın clienta ayrı yaparsın clientlarda embed çalışacak şekilde ayarlarsın ana bilgisayara firebird server kurulur ve programın kurulur diğer bilgisayarlarda da sadece ana bilgisayarın ipadresini veritabanı yolunu tutacak txt olur ini olur dosya da gösterip bağlatabilirsin.
Mücadele güzelleştirir!

hakan1970
Üye
Mesajlar: 44
Kayıt: 07 May 2009 01:37

Re: Firebird 3.0 çıktı

Mesaj gönderen hakan1970 » 18 May 2016 10:04

SQL server da kağıt üzerinde bu kadar basit çalışıyor ama öyle olmuyor işte pratikte. Firebird ile olumsuz anlamda tecrübesi olanların aslında tecrübelerini paylaşması daha anlamlı olurdu. İnternetten indirilip pazarlanacak yazılımlar için ne gibi sorunlar çıkar sizce.

Kullanıcı avatarı
greenegitim
Üye
Mesajlar: 669
Kayıt: 28 Nis 2011 09:33
Konum: İstanbul

Re: Firebird 3.0 çıktı

Mesaj gönderen greenegitim » 18 May 2016 10:55

Sorun her zaman çıkar kuracağın makine virüslüdür odur budur şudur hiç kimse 1000 makineye de kurdum bir tane sorun çıkmadı demez kurulumu/kullanımı en kolay en az sorun çıkartan ben firebirdü gördüm interneten indirilip pazarlanan bir programı abartısız 500 ün üzerinde yere kurmuşumdur.
Karşılaştığım sorunlar
1) İnterbase kurulu olduğunda sorun oldu
2) çok çok nadir runtime error 217
bunun dışında pek bir sıkıntı yaşamadım bunlarda %1 dir.
Mücadele güzelleştirir!

Cevapla