FireBird Embedded Server

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
gkimirti
Admin
Mesajlar: 1954
Kayıt: 02 Eyl 2003 03:44
Konum: İstanbul

FireBird Embedded Server

Mesaj gönderen gkimirti » 06 Oca 2004 04:02

FireBird kurulumu yapmadan sadece local makinada local db olarak kullanmak isterseniz:

URL : http://aleron.dl.sourceforge.net/source ... _win32.zip
indirerek programınızın calıstıgı dizine acın ve fbembed.dll ismini gds32.dll olarak degistirin
kendi programınızda database baglantısı local olsun yani
ben kendi programım icin

Kod: Tümünü seç

  with fbData do
  begin
    Connected:=False;
    DatabaseName:=AppDir+'\DATA.FDB';
    Params.Add('user_name=SYSDBA');
    Params.Add('password=12345678');
    Params.Add('lc_ctype=WIN1254');
    LoginPrompt:=False;
    Connected:=True;
  end;
yapmıstım.
test ettigim makinalardan (bunlarda ne delphi ne firebird yada bir client prog. yuklu) sorunsuz calıstı
daha onceleri Code icine gomulen dbleri kullanmıstım(minitable gibi)
ama bu daha harika oldu cunku diger embedded tableların mutlaka bir eksiklikleri oluyordu...
win98 de falan denemedim orada da muhtemelen calısıyordur...
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
Oğlum Yusuf'un yeni oyunu :mrgreen: Google Play üzerinde
Linear Minimalist Puzzle
👉 https://goo.gl/8S31tD 👈

Kullanıcı avatarı
gkimirti
Admin
Mesajlar: 1954
Kayıt: 02 Eyl 2003 03:44
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen gkimirti » 07 Oca 2004 01:15

Yaptıgım testlerde
Kendi makinamdaki win98 de calıstı
dusuk konfg.bir makinada gds32.dll yuklenemedi hatası verdi
ne yaptıysam olmadı ibx komponentlerinden dolayı bu dll i yuklemek istiyor ve yolunu bulamıyor
kendi makinamda hic sorun yok
wmware uzerine kurup deneyecegim bu sefer
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
Oğlum Yusuf'un yeni oyunu :mrgreen: Google Play üzerinde
Linear Minimalist Puzzle
👉 https://goo.gl/8S31tD 👈

Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin
Mesajlar: 2067
Kayıt: 12 Haz 2003 03:05
Konum: merkez camii yanı

Mesaj gönderen freeman35 » 07 Oca 2004 02:10

Detaylı incelemedim, Ama IB de şöyle bir mantık vardı. Server olan makinada Guardian yada server çalışması gerekiyor. Bunun nedenide terminallere bağlantı kurmak için. IB/FB 3050 nolu port u kullanır. Terminallerdeyse eskiden IB Client vardı. Bunda server kurulmaz ve gds32.dll(IB nin kernel'i de diyebiliriz) size ı biraz daha küçüktü. IB yada FB nin çalışabilmesi için registry ye 2-3 şey yazılıyordu. özellikle rootdirectory. bunda msg gibi 1-2 dosyanın pathi belli olsun diye. gds32.dll inde patholan bi yere kopyalanması yeterli. system yada system32 default path olduğu için genelde buraya atılır. Sanırım bu senin gönderdiğin ise ufak bir değişiklikle localde çalışırken server application ın çalışıp çalışmadığı kontrol edilmiş. Belkide Server Icon u tray den kaldırılmıştır :)
Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!

Kullanıcı avatarı
gkimirti
Admin
Mesajlar: 1954
Kayıt: 02 Eyl 2003 03:44
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen gkimirti » 07 Oca 2004 02:24

yok abi bunda hic kurulum falan yok dll de digerlerinden farklı boyut olarak daha fazla
server ve client kurulumlarda ki dll ler de hata verirken bununla beim makinada takır takır calısıyor
ama sevincim kursagımda kaldı
ben hic kurulum olmadan tek makinaya kopyala calıstır yapmak istiyordum
bi makinede calısmayınca kafam takıldı simdi
niye bu win98 de calısıyorda oburunde calısmıyor diye....
(iki makinede win98 birinci surum yuklu tek fark sanırım islemciler mmx ve pIII)
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
Oğlum Yusuf'un yeni oyunu :mrgreen: Google Play üzerinde
Linear Minimalist Puzzle
👉 https://goo.gl/8S31tD 👈

Kullanıcı avatarı
fahrettin
Admin
Mesajlar: 2619
Kayıt: 11 Haz 2003 09:38
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen fahrettin » 07 Oca 2004 02:37

dll 'lerin register edilmeme problemi olabilir mi acaba...

Kullanıcı avatarı
gkimirti
Admin
Mesajlar: 1954
Kayıt: 02 Eyl 2003 03:44
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen gkimirti » 07 Oca 2004 02:52

bu bilgileri baska bir forumdaki arkadastan almıstım ve hic register mecister yapmadan calıstıgını soyledi ki bende win2000 winme ve kendi bilgisayarıma yuklu win98 makinede denedim sorun yok
ama baska makine ve vmware ile de olusturdugum win98 de ise calısmadı
yukarda bahsettigim hatayı veriyor
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
Oğlum Yusuf'un yeni oyunu :mrgreen: Google Play üzerinde
Linear Minimalist Puzzle
👉 https://goo.gl/8S31tD 👈

Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin
Mesajlar: 2067
Kayıt: 12 Haz 2003 03:05
Konum: merkez camii yanı

Mesaj gönderen freeman35 » 07 Oca 2004 03:00

Yanılmıyorsam dll registry etmeye gerek yok.
Çalışmayan makinada registry ye bak
LocalMachine\software\borland\Interbase\Currentversion
bunu kontrol et, muhtemelen bundandır
Walla akibetini mutlaka bildir işe yarar yoksa TempTable lazım oluyo, takla attırtmak zorunda kalıyom walla :lol:
Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!

Kullanıcı avatarı
safak
Şafak EBESEK
Mesajlar: 165
Kayıt: 05 Ağu 2003 03:39
Konum: Istanbul
İletişim:

Mesaj gönderen safak » 07 Oca 2004 04:22

Arkadaşlar,

Yanılmıyorsam bunun duyurusu nisan ayında yapılmıştı. Bu kolaylık desktop uygulamalar için gayet güzel bir çözüm. Ben Haziran dan beri kullanıyorum. Birkaç minor sorun yeni versiyonlarda halledildi. Kullanım sınırlamalarını belirten bir dosyası var, onu okumanızı öneririm. Yanılmıyorsam bir application, hem server hem de embedded servere (aynı anda) erişemiyor. Ayrıca Embedded server aynı adres uzayı içerisinden erişilebiliyor. Tabii hiç bir güvenlik sınırlaması yok.

WIN98 ya da diğer kurulum problemlerinde, aşağıdaki yolu izlediğimde sorunlar ortadan kalkmıştı.

(FB/IB kısaltmasını Firebird ve Interbase için kullanıyorum)

-Makinadan tüm FB/IB kurulumlarını kaldırdım.
-FB/IB ilgili olabilecek tüm kalıntı dosyaları tarayıp kaldırdım.
-Registry de FB/IB anhatarlarını taradım ve sildim.
-Firebird Embedded server son versionunu kurdum.

Hala problem çıkıyorsa, kullanılan DLL lerin bir kopsayısını System32 altına kopyalayabilirsiniz.
Bağlantı software çağırısına göre, fbembed.dll dosyasının adı ya fbclient.dll ya da gds32.dll olarak değiştirilmeli. Ben ilk denemelerimde fbclient.dll dosyasının iki kopyasını alıp yukarıdaki iki ismi ayrı ayrı vermiştim :)

Serverden alınan datasetleri bir süre clientte işlemek ( ve geri göndermek) amacına yönelik olarak, sadece midas.dll dosyasına gerek duyan ClientDataset'i MyBase modeliyle çok rahat kullanabilirsiniz. Hatta büyüklüğü 5-10 MB 'yi geçmeyecek desktop database çözümleri için bu olanağı göz önünde bulundurmanız bir çok kolaylık sağlayabilir.

Kolay Gelsin,

Kullanıcı avatarı
gkimirti
Admin
Mesajlar: 1954
Kayıt: 02 Eyl 2003 03:44
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen gkimirti » 07 Oca 2004 06:01

calısmayan makinaya sıfır 98 kurdum belki gozden kacan bir seyler olabilir diye ama yemedi
4-5 tane 98 makinada denedim
kiminde 2.surum kiminde 1.surum
sadece bir tanesinde calısmadı
digerlerinden tek farkı mmx cpu kullanması idi
digerleri ya pII , pIII yada pIV idi
bilmiyorum ama vmware uzerinde bir iki test daha yapacagım
eger islemciden ise zaten mmx ler tarih oldu bence goz ardı edilebilir bir olay....
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
Oğlum Yusuf'un yeni oyunu :mrgreen: Google Play üzerinde
Linear Minimalist Puzzle
👉 https://goo.gl/8S31tD 👈

Kullanıcı avatarı
mege
Admin
Mesajlar: 2360
Kayıt: 05 Şub 2004 04:32
Konum: Beşiktaş
İletişim:

Mesaj gönderen mege » 26 Ağu 2004 02:02

safak yazdı:Yanılmıyorsam bir application, hem server hem de embedded servere (aynı anda) erişemiyor. Ayrıca Embedded server aynı adres uzayı içerisinden erişilebiliyor. Tabii hiç bir güvenlik sınırlaması yok.
selam embedded firebird'de yukarıdaki cümle biraz kafamı karıştırdı.
şimdi embedded bir uygulama ile firebird kullandk diyelim. bu database'e ilk uygulama bağlı iken başka bir program(onunda embedded çalışması tercihtir tabi ama olmasada olur :) ) aynı databasee erişebilirmi? sadece okuma için dahi erişse olabilir.
şimdi indiriyorum. birazdan denerim ama merak işte :) daha fazla bekleyemedim.
.-.-.-.-.-.-.-. ^_^

Kullanıcı avatarı
lazio
Moderator
Mesajlar: 1525
Kayıt: 11 Tem 2003 03:55
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen lazio » 03 Haz 2005 11:26

yaw şimdi aklıma takıldı..
Embedded ile local kullandığımız bir programdan uzak makinadaki FB Server kurulu makinaya erişmede bir sorun olurmu acaba...
Resim

..::|YeşilMavi|::..

Kullanıcı avatarı
gkimirti
Admin
Mesajlar: 1954
Kayıt: 02 Eyl 2003 03:44
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen gkimirti » 03 Haz 2005 11:30

olur hocam cunku aynı dll kullanılıyor, embedded icin gds32.dll 1.44 mb ve icinde dbengine olan bir server aslında :) ama bizim clientlardan servera baglanmak icin kullandıgımız gds32.dll 348 kb ve icinde sadece baglantı kurmak, sorgu gondermek falan filan gibi islemleri yapacak apiler mevcut.

kullanacagın yere gore gds32.dll dosyalarını degistirerek belki istedigini yapabilirsin. ama hem client hem de lokal server olarak niye calısmak isteyesin onu anlamıs degilim.
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
Oğlum Yusuf'un yeni oyunu :mrgreen: Google Play üzerinde
Linear Minimalist Puzzle
👉 https://goo.gl/8S31tD 👈

fduman
Moderator
Mesajlar: 2749
Kayıt: 17 Ara 2004 12:02
Konum: Ankara

Mesaj gönderen fduman » 03 Haz 2005 12:03

lazio yazdı:yaw şimdi aklıma takıldı..
Embedded ile local kullandığımız bir programdan uzak makinadaki FB Server kurulu makinaya erişmede bir sorun olurmu acaba...
Dökümanlarında bir sorun olmadan uzak sunucuya da bağlanabileceğin belirtiliyor. Çünkü bu DLL hem server hem de client.

Kullanıcı avatarı
lazio
Moderator
Mesajlar: 1525
Kayıt: 11 Tem 2003 03:55
Konum: İstanbul
İletişim:

Mesaj gönderen lazio » 03 Haz 2005 02:20

gkimirti yazdı:ama hem client hem de lokal server olarak niye calısmak isteyesin onu anlamıs degilim.
gökmen abi, kullanıcılar local olarak çalışacaklar, ama belli periyotlarla server a bağlanıp replication yapacaklar. ben bu yüzden endişe ettim..
birde netteki bir dökümanda;
c:\my_app\app.exe Your application
c:\my_app\gds32.dll The renamed fbembed.dll
c:\my_app\ib_util.dll From the Firebird Embedded Server package
c:\my_app\firebird.conf From the Firebird Embedded Server package
c:\my_app\firebird.msg From the Firebird Embedded Server package
c:\my_app\intl\fbintl.dll From the Firebird Embedded Server package
c:\my_app\udf\fbudf.dll From the Firebird Embedded Server package
gibi bir örnek vermiş.
burdaki dll ler bizim normal kurduğumuz firebird dosyaları değilmi?
yani burdaki dosyaları firebird kurulu olmayan bir pc ye taşıyıp gds32.dll in adını fbembed.dll yaptığımızda fb kurmuş mu oluyoruz ?
Resim

..::|YeşilMavi|::..

fduman
Moderator
Mesajlar: 2749
Kayıt: 17 Ara 2004 12:02
Konum: Ankara

Mesaj gönderen fduman » 03 Haz 2005 02:36

Değil. Fb embedded'ı FB sayfasından indirmelisin.

Cevapla