Firebird'ü buluta taşımak

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Cevapla
habilkader
Üye
Mesajlar: 59
Kayıt: 14 Eki 2006 10:11

Firebird'ü buluta taşımak

Mesaj gönderen habilkader » 05 Ara 2017 11:34

Merhabalar;

Delphi ile geliştirilen windows uygulamamızda Firebird veritabanı kullanmaktayız.

Bazı müşterilerimizin veritabanlarını buluta taşımamız gerekiyor.
MySQL, MSSQL gibi başka bir veritabanına geçiş yapma şansımız yok çünkü firebird veritabanımız içinde 100 lerce trigger ve stored procedure tanımlı.

Bunun için 100 Mbit internet çıkışlı, SSD HDD sahip bir sunucu satın alarak bazı müşterilerin veritabanlarını bu sunucuya yükleyeceğiz ve müşterilerimiz windows uygulamasından buluttaki veritabanına bağlanarak çalışacak.

Bununla ilgili bazı sorularım olacaktı.
1-
Bulutta çalışan web ve mobil uygulamalar genelde veritabanı ile disconnected bağlantı ile çalışırlar yani veritabanına sadece işlem yapacağı zaman bağlanır, işlemi yapar ve sonra bağlantıyı sonlandırır.

Delphi ile yazdığımız windows uygulamasında ise TIBX bileşenleri kullanmaktayız ve veritabanı ile bağlantı program çalıştığında kurulmakta ve program kapatılana kadar bağlantı devam etmektedir.(Connected bağlantı tipi)

Veritabanını buluta taşıdığımızda bağlantının sürekli açık kalması performans açısından sorun oluştur mu?
Buluta ilk anda 3-5 müşteriyi taşıyacağız ama ileride bu sayı artacaktır.

2-Bulut sunucusunda Firebirdün hangi sürümünü kurmak daha doğru olur.( Classic, Superclassic & Superserver)

3-Zaman içerinden diğer müşterileride buluta taşıdığımız düşünüldüğünde, firebird server 100'lerce veritabanı yönetebilecek kabiliyette midir?

Teşekkürler...

Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin
Mesajlar: 2037
Kayıt: 12 Haz 2003 03:05
Konum: merkez camii yanı

Re: Firebird'ü buluta taşımak

Mesaj gönderen freeman35 » 06 Ara 2017 07:55

100mbit çıkış? bu server ın upload hızımı download hızı mı?. eğer sen sahtekar telekom dan bahsediyorsan direk iptal et sistemi.
Uygulamanın tasarımı nasıl? transaction ların ve bunların açık kalma şekilleri vs önemli. FB kolay kolay çökmez ama tasarımın kötü ise çok limbo transaction hataı alırsın. bu db nin çalışmamasına sebep olur, repair i kolay ama uğraşmak gerekebilir, ve veri kaybı olma ihtimali var.
Direk bağlantı ile WAN dan bağlantı bana hiç bir zaman mantıklı gelmiyor.
WEB applicaion yapmanız daha doğru bir yaklaşım.
yada uzak masa üstü, ama buda kullanıcı sayısını arttırdıkça server tarafında sıkıntı, bunu server sayısını arttırıp, kullanıcıları bölmek ile çözülebiliniz ama buda maliyeti baya arttırır.
db yi LAN daki server dan WAN daki server a almak kolay, fb de sıkıntısız bağlantı kurar, ama gerisi külliyen sıkıntı. server ve client arasında ki bağlantı mesela ilk sıkıntı. Üst katta bile WAN dan bağlanmak için onlarca KM bağlantı router vs den geçecek veri vs. gibi
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!

Cevapla