İç içe komponent nasıl oluşturulur.

Yapmak istediğiniz işle ilgili doğru bileşeni bulmak için burayı kullanabilirsiniz. Sadece bulmak için, diğer sorular Programlama forumuna lütfen.
Forum kuralları
Bu forum sadece yapacağınız işle alakalı doğru bileşeni bulmak içindir. Şöyle bir şey yapmam lazım, hangi bileşeni kullanıyım diyorsanız, doğru yerdesiniz.
Cevapla
Lord_Ares
Üye
Mesajlar: 997
Kayıt: 15 Eki 2006 03:33
Konum: Çorlu

İç içe komponent nasıl oluşturulur.

Mesaj gönderen Lord_Ares » 24 Eyl 2017 10:54

Merhaba , acemiliğimi mazur görün. Bileşen oluşturmayı yeni öğreniyorum. Deneme olarakta label edit gibi bileşenlere ufak özellikler eklemeyi öğrendim. Fakat asıl merak ettiğim iç içe bileşen nasıl oluşturulduğu . Örneğin içinde 1 adet paneli ve bir labelı olan bir panel nasıl oluşturuluyor onu bilmiyorum. Bunlar nasıl oluşturulur, yer ve konumları nasıl hizalanır fikrim yok. Elimde 5 adet delphi kitabı var fakat sadece class oluşturma ve yapılarından bahsetmiş. Ne internette nede kitaplarda bileşen oluşturmayı (Örnekle ) gösteren olmamış. Peki nasıl öğrenicez... Şöyle bir yol denedim forma paneli ekleyip içine istediğim bileşenleri ekledikten sonra ilgili uniti inceleyerek oluşturmayı denedim fakat başaramadım.
Madem kitaplarda ve nette bulamıyoruz, siz bilen arkadaşlarımızdan öğrenelim istedim. Derin bir konu olduğunu biliyorum fakat en azından başlangıç olarak Bileşen oluşturma , miras alma gibi konularda bilen arkadaşlarımız basit bir örnekle video paylaşabilir mi ?
Vakit ve İmkanı olup gösteren arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin
Mesajlar: 2037
Kayıt: 12 Haz 2003 03:05
Konum: merkez camii yanı

Re: İç içe komponent nasıl oluşturulur.

Mesaj gönderen freeman35 » 25 Eyl 2017 10:13

Ezelden beri class deme ve bunları öğrenin dememdeki amaç buydu. dbgrid kaydetmiyor diyenlere örnek olsun :)
Bir formu manual create edebiliyorsundur, sonra da buna label, panel, sonrada panelin içine label edit vs. bunları manual ekliyebiyorsundur. senin bahsettiğin gözünü korkutan, ve yukardaki yazında yapamadım dediğin kısım burası. TForm da bir class tır, delphi de herşey class tır. çalışma mekaniği aynıdır.
Anlatabildim sanırım ;)
torry.net ten vs gibi sitelerden basit opensource bileşenler indir, ve yazılmış kodları incele.
http://wiki.lazarus.freepascal.org/Comp ... e_examples
bu linkte bir sürü bileşen var, bunları incele.
http://mahirpc.blogcu.com/delphi-bilese ... zu/3600047
http://www.diyezon.com/bilesen-yazim-klavuzu-1/ bu link baya eskidir, benimde işime yaramıştı
Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!

Lord_Ares
Üye
Mesajlar: 997
Kayıt: 15 Eki 2006 03:33
Konum: Çorlu

Re: İç içe komponent nasıl oluşturulur.

Mesaj gönderen Lord_Ares » 25 Eyl 2017 10:44

Çok teşekkürler inceliyorum hemen. Evet dediğin gibi herşey onlarda bitiyor fakat benimde görerek öğrenmek istediğim temel mantığıydı. Yani şu şekilde..

Ana sınıfımızı oluşturduk... Şimdi ana sınıf içinde çocuk sınıfı oluşturuyoruz. Bunun içi ana sınıfın şurasında şunu yapmalıyız. Çünkü sebebi şu... Bunlara dikkat etmeliyiz vs gibi..
Constructor’lar, Destructor’lar da override edilebilir. Genelde consructor’lar virtual, destructor’lar static’dir.
Konular genelde terimsel, anaşılması zor kelimeler ile anlatıldığı için başlangıç seviyesinde olan kişi zor oluyor. Daha yalın bir dilde anlatılanın daha kolay ve iyi anlaşılacağı düşüncesindeyim. Verdiğiniz linklerin birinde tamda dediğim gibi güzel sade anlaşılır bir dilde anlatmış teşekkür ediyorum

Cevapla